Sparen voor de studie van je kinderen?

De herinvoering van de basisbeurs en aanvullende beurs in studiejaar 2023/24 biedt verlichting in de portemonnee van veel ouders van studerende kinderen. Gezien de inflatie is een bijdrage in de kosten van de studie in de vorm van een beurs meer dan ooit welkom.

Alleen houden de voorgestelde wijzigingen te weinig rekening met gezinnen met inkomens rond anderhalf keer modaal (ong. € 55.000). Ouders met een dergelijk inkomen hebben te weinig budget om aan de studie van hun uitwonende kinderen mee te betalen, zoals ze volgens de huidige voorstellen wel geacht worden te doen. Hun studerende kinderen zullen moeten (blijven) lenen, of een forse bijbaan moeten vinden om te kunnen studeren. Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het Nibud heeft aan de hand van voorbeeldsituaties gekeken of studenten met de nieuwe basisbeurs rond kunnen komen en of ouders de ouderbijdrage kunnen betalen.

Wil jij straks kunnen meebetalen aan de studie van je kinderen? Begin dan vandaag met sparen! Bankeniers adviseert je graag over de mogelijkheden.