Een deel van je pensioen ineens opnemen?

Vanaf 2023 heb je de mogelijkheid om onder voorwaarden een deel van je opgebouwde pensioen ineens op te nemen. De keuzemogelijkheid om een bedrag ineens uitgekeerd te krijgen is bedoeld om deelnemers bij de start van de pensioenuitkeringsfase meer flexibiliteit te geven. 

Hiermee kan het pensioen beter worden afgestemd op de persoonlijke leefsituatie en bestedingsbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je jouw hypotheek nog niet volledig hebt afgelost. Met een bedrag ineens kun je je pensioenvermogen gebruiken om gedurende de periode dat je nog aflost iets meer inkomen beschikbaar te hebben.

Dat klinkt mooi, maar er zitten ook addertjes onder het gras. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat het in sommige gevallen onvoordelig is om het bedrag ineens op te nemen, door de regels voor belastingheffing en toeslagen. Het Nibud roept daarom op om opname van het bedrag ineens ‘fiscaal neutraal’ te maken. Dat betekent kortgezegd dat het bedrag ineens op pensioendatum een neutralere begeleiding in de belastingheffing krijgt. Zowel in de toeslagen- als in de inkomstenbelastingsfeer.

Bankeniers denkt graag met je mee over hoe je dit het beste kunt aanpakken.